Let's Uptech

Intervju med Granitors VD, Roger Wikström

I den första delen av artikelserien om skolsamarbetena pratar vi med Granitors vd Roger Wikström. Vi hör hans tankar om socialt ansvar, vilken roll organisationer kan spela och vad det innebär för företaget att vara med i skolsamarbetena.

 
Det är dags att skapa mer balans

Här i Sverige lever vi i ett öppet och fritt samhälle som tror på individen, men också på folkets kollektiva kraft. Det är ett samhälle som har gjort det möjligt för oss att bygga globala, konkurrenskraftiga företag som samtidigt balanserar viktiga samhällsfrågor så som könsskillnader – även om arbetet med att jämna ut skillnader mellan könen ännu inte är i hamn. Jag tror att balans är centralt i allt vi gör. Rätt balans mellan arbete och privatliv kan få en person att prestera bättre på jobbet, och rätt balans inom ett team kan lyfta varje enskild individs förmågor. Det är dags att skapa mer balans vad gäller integration, något som vi, tillsammans med Knightec och Scania, bidrar med genom skolsamarbetena.

Organisationernas framtid

Organisationerna är bara så bra som människorna i dem. Därför har vi ett ansvar att vårda och fostra unga människor för samhällets bästa. Och inom ramen för detta räknar jag in alla våra verksamheter,liksom industrier, skolor, sjukhus, kommuner med mera.

Att ta beslut kan vara svårt i ung ålder. Besluten leder till de vägar som människorna väljer att ta, men de definierar dem  inte som personer. Som 16-åring valde Mikael Vestlund att bli elektriker. Hans första jobb var på Granitor Electro. Idag är han företagets vd, ansvarig för tusentals människor, varav 1700 är elektriker.

Dagens skolelever är morgondagens arbetskraft. Vi måste överväga alla roller och förstå hur vi kan hjälpa till att förbereda människor för utvecklingen framåt. Utbildning är centralt i detta, liksom att bygga upp självkänsla bland unga – att låta dem veta att vi värdesätter dem oavsett var de kommer ifrån. Ett förtroendeskapande arbete om att de har mycket att bidra med till samhällets utveckling. Det handlar också om att hjälpa dem att göra svåra val som kan leda till diverse vägsjäl, vilket lägger ansvaret på oss att ge dem rätt stöd och vägledning.

En samarbetsstrategi

Som företagsledare kan vi inte luta oss tillbaka och vänta på att något ska hända, vi måste samarbeta med styrelser, skolor, lärare och branschkollegor – och därmed lägga konkurrensen åt sidan – för att nå framgång. Och det bästa stället att göra detta är i områden där barn, och även vuxna, har svårt att ansluta sig eller passa in i det ”svenska” samhället. Genom att arbeta med människor i socioekonomiskt utsatta områden kan vi tillsammans dra nytta av processen och resultatet och därmed även motverka bristande integrations- och mångfaldsarbete. Det handlar inte om att tycka synd om någon, utan att se möjligheten till tillväxt för alla individer, skolor och organisationer som deltar. Och återigen, det är därför skolsamarbetena är så viktiga.

Delar med sig för morgondagens arbetskraft

Självklart vill vi på Granitor vara den mest attraktiva arbetsgivaren vi kan vara. Genom att träffa och utbyta tankar och idéer med skolelever kan vi lära oss mycket mer om morgondagens arbetskraft. Samtidigt kan vi introducera dem för vilka vi är och vad vi gör – öppna deras ögon för nya karriärmöjligheter och visa vad som är möjligt. Det handlar om att dela erfarenheter och lära av varandra.

Vi vill gärna tro att alla våra medarbetare är stolta över sitt yrke och känner att de gör något värdefullt – att de bidrar. Det är det som får folk att gå upp på morgonen och vilja gå till jobbet. Det föder en känsla av kamratskap, främjar lagarbete och personlig utveckling, och ger i slutändan ett bättre resultat. Den känslan vill vi dela med oss av till de skolelever vi möter genom skolsamarbetena. Vi vill att de ska få en försmak, för att sedan vilja ha mer. Vi vill höra dem säga att ”jag vill bli svetsare, elektriker eller kranförare som personen jag mötte genom programmet”. Tänk om vi kunde ändra manuset och få fler kvinnor än män att söka den här typen av jobb, vilken framgång det hade varit.

Ett långsiktigt engagemang

Detta är ett långsiktigt åtagande som vi som företag gör, men också ett arbete från en organisation som är dedikerad att förbättra det samhälle där vi bor, arbetar och verkar. I slutändan kanske det inte blir den fantastiska framgång vi hoppas det ska bli, även om vi kommer göra allt vi kan för att få det att fungera. Men om det inte blir så, känns det fortfarande som det rätta att göra. Nu, mer än någonsin, måste vi alla göra vad vi kan för att hjälpa varandra.

Om Roger Wikstöm

Roger Wikström är vd för Granitor, ett familjeägt svenskt företag, specialiserat på fastighetsutveckling, förvaltning, konstruktion och installation. Han har lett det 4400 personer starka företaget i över 20 år och övervakat dess exponentiella tillväxt och engagemang för samhälle, teknik och anställda.