Let's Uptech

Techbolag går samman för att skapa Nordens största skolsamarbete mellan skola och näringsliv

Tre av Sveriges främsta techbolag går samman för att tillsammans skapa Nordens största satsning på skolsamarbeten och därmed minska avståndet mellan skola och näringsliv. Knightec, Granitor Systems (f.d. Midroc Automation) och Scania satsar på nästa generation och möter framtidens teknikutvecklare genom de nya skolsamarbetena med högstadieelever.


Teknikutvecklingen är en förutsättning för svenska bolags fortsatta tillväxt, framgång och innovationskraft, men kompetensbristen inom teknik och IT hotar idag svensk tillväxt på sikt. Genom att i tidig ålder inspirera och engagera inom teknik och innovation har de tre bolagen bestämt sig för att göra en gemensam satsning, och därmed ta ett större ansvar för svensk teknikutveckling och kommande generation.

Med målet om att nå ut till över 3000 elever per år ska Knightec, Scania och Granitor Systems inspirera genom verkliga exempel och motivera elever till fortsatt lärande. En chans som är möjlig när broar byggs mellan skola och näringsliv.

– För att svara på den efterfrågade kompetensen inom teknik och IT är det självklart för oss att börja i skolan. Det är hos nästa generation framtiden och lösningen finns. Partnerskap är vägen framåt så det känns också logiskt att göra detta ihop med andra företag med stark värdegrund, säger Christian Levin, VD för Scania.

Grunden till skolsamarbetena startade redan 2008 och syftar till att utbyta erfarenhet inom mångfald, stötta elever att tro på sina förmågor och inspirera till fortsatta studier vid gymnasiet. Det är en chans för eleverna att möta yrkesverksamma, ta del av verkliga exempel och vidga bilden av vad en ingenjör faktiskt är och gör. Skolsamarbetena står idag på fyra ben; föreläsningar på skolan, studiebesök på kontoren, stipendieuppgift och sommarjobb på ett av företagen.

– Det bästa med skolsamarbetena är att vi inspirerar och utvecklar varandra. För mig är det en enda lång resa av lärande om frågor kring integration, mångfald och samhällsutveckling. Man blir bättre som person och vi blir bättre som företag. Samtidigt har vi möjlighet att bli förebilder och inspirera elever, säger Dimitris Gioulekas, grundare och VD för Knightec.

– Många av eleverna vi träffar i skolan har inte alltid någon som inspirerar dem eller kan visa på olika karriärmöjligheter. Det är här vi gör skillnad. Och att kunna erbjuda niondeklassare sommarjobb är en otrolig möjlighet, en ganska unik sådan, menar Carolina Hemmingsson, HR Manager för Granitor Automation.

Tillsammans ska Knightec, Scania och Granitor Systems nå ännu fler elever runt om i Sverige. Dessutom utökas skolsamarbetena med ett talangprogram och nätverk för 15 universitetsstudenter per år med syfte att driva arbetet med skolklasserna tillsammans med bolagen. Studenterna knyts även mot företagen för att delta i case och arbetsuppgifter och därav bidra med nya perspektiv och resurser.

– Vi finns här för att stanna och kommer arbeta med full fart framåt för att vara en självklar del av ett socialt hållbart samhälle. Nu söker vi skolor som vill vara med på denna fantastiska resa. Vi gör det på riktigt och vi gör det tillsammans – Nu bygger vi broar mellan skola och näringsliv, säger Elvira Ahlring, projektledare för skolsamarbetena.

För mer information, vänligen kontakta:

Elvira Ahlring, Head of School Collaborations & Projektledare, elvira.ahlring@knightec.se, +46 (0)72 456 71 52